Gołdap wyłonił mistrzów Kartaczewa - nagrodzono najsmaczniejsze i najszybciej zjadane
Tegoroczny Regionalny Festiwal Pogranicza Kartaczewo to dwanaście tysięcy zjedzonych kartaczy. Poza zjadaniem kartaczy Festiwal obfitował w konkursy na najlepsze kartacze, jednak to jedzenie kartaczy na czas zgromadziło największą ilość widzów.
REKLAMA
Kartacze, nazywane też cepelinami są potrawą regionalną, szczególnie popularną w północno-wschodniej Polsce. Jest to rodzaj dużej, nadziewanej pyzy ziemniaczanej. Ciasto przygotowuje się z masy powstałej przez połączenie tartych surowych ziemniaków z ziemniakami gotowanymi lub z mąką ziemniaczaną.
Tytuł „Mistrza kartaczy” zdobył bar „Nóż i widelec”, natomiast drugie i trzecie miejsce w tej kategorii zajęły odpowiednio Restauracja „Matrioszka” i Restauracja „Parkova”. Tytuł „Mistrz kartaczy – kartacze domowe” zdobyła Małgorzata Dziadolik.
Najszybciej zjadali kartacze David Karaszewski, Iwona Perżyło i Mariusz Zajkowski.
Corocznemu wydarzeniu towarzyszył muzycznie zespół „Trzy Korony” grający kompozycje Krzysztofa Klenczona.
Tytuł „Mistrza kartaczy” zdobył bar „Nóż i widelec”, natomiast drugie i trzecie miejsce w tej kategorii zajęły odpowiednio Restauracja „Matrioszka” i Restauracja „Parkova”. Tytuł „Mistrz kartaczy – kartacze domowe” zdobyła Małgorzata Dziadolik.
Najszybciej zjadali kartacze David Karaszewski, Iwona Perżyło i Mariusz Zajkowski.
Corocznemu wydarzeniu towarzyszył muzycznie zespół „Trzy Korony” grający kompozycje Krzysztofa Klenczona.
PRZECZYTAJ JESZCZE